En tradisjonell rett med fersk skrei, lever og rogn som passer godt som helgekos på vinteren. Er du litt lur, kan du lage en tradisjonell ferskfesk-suppe fra kokekraften sammen med retten, eller til dagen etterpå!

OPPSKRIFT
Nærbilde av skrei. Poteter, grønnsaker er i front med skreien bak.

60min • Vinter • Helgekos

Skrei, lever og rogn


Ingredienser

Fra butikken

  • Fersk torsk / skrei i skiver (ca 200 gram pr. pers)
  • Rogn
  • Lever
  • 1 hel løk
  • Gulrot
  • Potet

Fra skapet

  • Eddik
  • Salt og pepper
  • Laurbærblad
  • Matpapir
  • Hyssing
  • Flatbrød og smør

Instrukser

Før du setter i gang

  1. Ha litt salt på rogna og pakk den inn i matpapir og lukk pakken med litt hyssing.
  2. Kok opp lettsaltet vann til rogna
  3. Kok opp vann med salt, en skvett eddik og et par laurbærblad til fisken
  4. Skyll / rens fisken i rennende kaldt vann
  5. Rensk lever. Fjern den ytterste hinna og “trådene” i leveren slik at det blir små biter med ren lever.
  6. Kutt gulrot i passe biter
  7. Kutt en løken i små biter
  8. Gjør potetene klare for koking

Oppskrift

  1. Legg rogna i vannet og la den småkoke i ca 40 minutter
  2. Sett gulrot og potet på kok (koketid avhenger av type poteter)
  3. Legg fisken i kokevannet og la den trekke i noen minutter (ikke koke).
    Fjern skum underveis.
  4. Legg leveren i en liten kjele og øs over litt av kokevannet fra fisken
  5. Ha i godt med løk og kvernet pepper.
  6. Kok opp leveren, ta den av platen og avkjøl raskt med en liten skvett kaldt vann.
  7. Kok opp igjen – og gjenta dette tre-fire ganger.
    Fjern skum underveis.

Servering

  1. Legg fisken forsiktig på et serveringsfat
  2. Skjær rogna i passe skiver
  3. Ha lever og lever-fett i en skål (eller server rett fra kjelen)
  4. Flatbrød med smør er alltid godt til denne retten.

Tips

Lag ferskfisk-suppe av koke-kraften.

Ta vare på fiskekraften! Oppbevares i kjøleskap hvis den skal brukes innen 2-3dager, eller kan fryses ned for senere bruk.

Noe ekstra «attåt»

Ørebein og hode/kjaker fra skreien er nydelig sammen med denne retten, så spør gjerne om det også – hos Bofisk!

Del oppskrift